HAYAT Oto Rehberi

Yönetici

HAYAT Oto Rehberi

HAYAT OTO REHBERİ

Araç mı arıyorsunuz?  O halde birçok şeyi merak ediyorsunuz.

Size Uygun Aracı Belirleyin

“Sıfır mı, İkinci el mi?”, “Benzinli mi, dizel mi?” ya da “SUV mu, sedan mı?” gibi aklınıza gelen birçok sorunun cevabı

Yeni bir araç almaya karar veren kişilerin aklına “Sıfır mı, İkinci el mi?”, “Benzinli mi, dizel mi?”, “SUV mu, sedan mı?” ya da “Çocuklu aileler için en uygun araç hangisi?” gibi birçok soru gelebilir. Bu soruların cevabını bulabilmek için netleştirmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Böylece yaşam tarzınıza, ihtiyaçlarınıza ve kullanım şeklinize uygun aracı bulabilirsiniz.

Sıfır mı, İkinci El mi?

Araç alımı sırasında “İkinci el mi, sıfır mı?” sorusu genellikle alıcıların gündeminde yer alır. İkinci el araçlarda aracın ilk sahibi olunmadığı için araçtan emin olmak istenmektedir. Bu nedenle ikinci el araç satın alınmadan önce ekspertiz hizmeti gibi özel hizmetlerden yararlanılması önerilir.

Sıfır ve ikinci el araçlar ile ilgili bir diğer nokta ise satın alma işlemidir. Sıfır araçların satın alınması sırasında vekalet verilir ve neredeyse tüm işlemleri bayi gerçekleştirir. İkinci el araç alımında ise genellikle alıcı ve satıcı notere birlikte gider.

Yaşanılan Yere Göre Araç Seçimi Nasıl Yapılır?

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi büyükşehirlerde trafik yoğunluğu; diğer illere göre daha yüksek düzeyde seyretmektedir. Bu durum nedeniyle araçlar sıklıkla durup kalkar ve bu da yakıt tüketimini arttırır.

Dizel Arabalar Kimler İçin Uygun?

Metropollerde yaşayan ve haftanın en az 5 günü aracı ile günde 50 kilometreden fazla seyahat edenler için genellikle dizel, hibrit ve elektrikli modeller önerilmektedir. Bunda en önemli etken, yakıt tüketimi ve buna bağlı olarak yapılan harcamaların benzinli araçlarda biraz daha yüksek olmasıdır. Benzinli otomobiller, dizel ya da hibrit gibi türlere göre şehir içerisinde genellikle daha fazla yakıt tüketir.

Hem şehir içinde hem de şehir dışında elektrikli araçların yakıt tüketimi ise diğer seçeneklere göre çok daha azdır. Bu bakımdan yakıt tasarrufu ile öne çıkarlar. Ayrıca bir benzinli araç almak ve halk arasında tüp olarak bilinen LPG bağlantısı taktırmak da ayrı bir seçenektir. Çünkü LPG’li araçlar, şehir içerisinde dizel araçlar ile benzer bir şekilde düşük yakıt tüketimine sahiptir.

Benzinli Araç Kimler İçin İdeal?

Haftada birkaç gün ve günde ortalama 50 kilometre yol yapıyorsanız ya da şehir dışında yaşıyorsanız benzinli otomobil tercih etmeniz daha uygun olabilir. Çünkü benzinli araçlar; dizel, hibrit ya da elektrikli gibi daha az yakıt tüketimi olan arabalara göre daha ucuza satılır. Bu da araç satın alırken ödediğiniz daha az tutar ile benzine ödediğiniz tutarın toplamının, orta vadede diğer seçeneklere göre daha ekonomik olmasını sağlar.

Genellikle şehir dışında benzinli, dizel, elektrikli ya da hibrit otomobiller benzer yakıt tüketimine sahiptir. Bu nedenle şehir dışında kullanmak içi araç alacak olanlar, tasarruf konusunu daha az düşünüp beğenilerine göre seçim yapabilirler.

Şehir İçi Yakıt TüketimiŞehir Dışı Yakıt Tüketimi
BenzinYüksekDüşük
DizelDüşükDüşük
HibritDüşükDüşük
ElektrikliÇok DüşükÇok Düşük

Çevreciler İçin Araç Seçimi Nasıl Olmalı?


Bir şey üretir ya da tüketirken ortaya çıkan karbondioksit miktarına göre karbon ayak izi oluşur. Araçlar açısından karbon ayak izi, aracın kullanımı sırasında çevreye ne kadar karbon salınımı gerçekleştirdiğini ve bu nedenle doğaya ne kadar zarar verdiğini ifade eder. Bu değeri düşürmek için de günlük hayatta alınabilecek çok sayıda önlem bulunur. Arabaların karbon ayak izine etkisi temel olarak emisyon değerleri ile ölçülür. Bir aracın egzozundan çıkan karbon salınımı ile emisyon değerini bulmak mümkündür. Elektrikli arabalarda ise elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan karbon salınımı dikkate alınır.

Sondan başa doğru ilerlediğimiz zaman en az karbon salınımına neden olan ve çevreye en az zararı verenler elektrikli otomobil modelleridir. Markalara ve modellere göre değişiklik gösterse de genellikle elektrikli araçları, hibrit ve benzinli otomobiller takip eder. Çok özel emisyon önlemleri alınmadığı sürece dizel motora sahip araçlarda ise daha fazla karbon ayak izi oluşur.

Araç Alırken Kasa Tipi Önemli mi?

Araç alırken hangi modelin tercih edilmesi gerektiğini genellikle ihtiyaçlar belirler. Araçlar genellikle bu ihtiyaçlara cevap verme şekline göre sınıflandırılır. Örneğin Smart ForTwo gibi iki kişilik modelleri genellikle yeni evli ya da çocuksuz çiftler tercih eder. Mercedes C Serisi, Volkswagen Passat, Audi A4, Ford Mondeo ya da BMW 3 Serisi gibi sedan araçlar ise D sınıfı olarak adlandırılır ve 5 kişinin rahatça yolculuk yapabileceği şekilde tasarlanır. Bu da geniş aileler için daha uygun oldukları anlamına gelebilir.

Ayrıca oturma düzeni dışında bagaj hacmi ve şekli ile araç içi genişlik gibi noktalara göre de araç seçimi değişiklik gösterir. MPV denilen ve Türkçesi Çok Amaçlı Araçlar olan sınıf, yüksek iç hacmi ile ailelerin rahatça hareket edebilmesini sağlar. Pick-up sınıfı, geniş yükleme alanı ile hem işiniz hem de aileniz için en iyi tercihler arasında yer alırken arazi & SUV türü araçlar ise hem yüksek konfor hem de çekiş gücünü beraber sunar. Tüm bunların dışında sürüş zevkinize hitap edebilecek kadar yüksek süratlere ulaşabilen Roadster sınıfı gibi çift kişilik lüks seçenekler de bulunur.

Çocuk Sahipleri Araç Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Küçük çocuğunuz varsa bagaj boyutuna ve çocuk koltuğu girişlerine dikkat etmeniz gerekir. Yasal olarak çocuklar seyahat ederken çocuk koltuğunda oturmalıdır. Bu koltuklar, ISOFIX denen bağlantı yuvaları sayesinde güvenli ve kolay monte edilir. Evrensel standart olarak kullanılan ISOFIX yuvaları genellikle mavi renklidir ve çocuk koltuklarının girişleri ile uyumlu olarak tasarlanmıştır.

Ayrıca çocuğunuzu araç dışında kolayca gezdirmek için de bebek arabasına ihtiyacınız vardır. Bu nedenle de aracın bagajının bebek arabası sığabilecek kadar geniş olmasına dikkat edebilirsiniz.

Araç Arayın ve İlan Sahibi ile İletişime Geçin

Satın alacağınız araç modeline karar verdikten sonra sahibinden.com
üzerinden arama yapabilirsiniz.Aramalarınızı kaydedip size uygun yeni
ilanlar geldiğinde haberdar olabilirsiniz.
Beğendiğiniz araçlar için ilan sahibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Araç Kaporası Ne Kadar Olmalı?

Araç alım satım sürecinde hem zamandan tasarruf etmek hem de fırsatları kaçırmamak için kapora sisteminden faydalanılmaktadır. Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur. Eğer satıcı aracı satmaktan vazgeçerse alıcı, kapora olarak ödediği parayı geri alır.

Araç Kaporası Yasal mıdır?

Araç kaporası, Türk Borçlar Kanunu’na göre yasaldır ve sözleşme ile kayıt altına alınabilir. Kapora için öncelikle satılacak araç için alıcı ile bir ücret üzerinde anlaşılması gerekir. Bu ücretin bir kısmı satıcı tarafından kapora olarak alınabilir.

Araç Kaporası Geri Alınır mı?

Araç satış işlemi sırasında alıcının da ilan sahibi satıcının da cayma hakkı bulunur. Sözleşmenin tarafları olan satıcı ve alıcı arasında kapora, adeta bir güvenlik unsurudur. Eğer alıcı kalan ücreti ödemekten herhangi bir nedenle vazgeçerse satıcının yaklaşımına göre kapora ödemesi olarak verilen para alıcıya iade edilir veya satıcının olur. Satıcının satıştan vazgeçmesi durumunda ise alıcı tarafından kaporanın iadesi talep edilir.

Kapora Ne Kadar Olmalı?

Türkiye’de genellikle araç fiyatının %2’si ile %5’i arasında değişen oranda kapora alınır. Örneğin satılan aracın ücreti 200.000 TL ise satıcı 4.000 ile 10.000 TL arasında bir ücreti kapora olarak alabilir.

Kapora Nasıl Alınmalıdır?

Kapora nakit ya da havale gibi yöntemler ile alınabilir. Ancak alınan tutarın kayıt altına alınması önerilmektedir. Son olarak satıcı ile alıcı yüz yüze görüşmeden kapora gönderilmesi doğru değildir. Bu nedenle kapora gönderilmeden önce alıcının aracı görmesi yararlı olacaktır.

 Kontrol Edin

Satıcı ile iletişime geçip aracı yerinde gördüğünüzde;

  • Aracın hasar sorgusunu yapmanız,
  • Araç ile test sürüşü yapmanız,
  • Aracın ruhsat bilgisi ile şasi bilgisini kontrol etmeniz önerilir.
Öğrenin
Aracın yedek anahtarı olup olmadığını, aracın servis raporunu inceleyerek aracın kilometresini, son muayene raporunu kontrol ederek muayene
tarihine ne kadar kaldığını ve aracın ceza, borç durumunu öğrenin.

Aracın Ekspertizini Yaptırın

Satın almak istediğiniz araca yetkili oto ekspertiz firmaları
aracılığı ile ekspertiz yaptırabilirsiniz.

Noter İşlemleri İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

Araç satın alırken noter işlemleri ikiye ayrılmaktadır: Birincisi araç satıcısının yapması gerekenlerdir. Diğeri ise alıcının yapmakla yükümlü olduğu işlemlerdir. Ek olarak sıfır araç alırken yapmanız gerekenler ile ikinci el araç alırken yapmanız gerekenler arasında da farklar vardır.

Sıfır Aracın Noter Satışı Nasıl Yapılır?

Bayilerin, noter işlemleri ile ilgilenen özel çalışanları bulunmaktadır. Bu kişiler sizin için neredeyse tüm belgeleri hazırlar ve gerekli işlemleri yapar. Böylece birçok bürokratik işlemi bayi çalışanları sizin için halleder. Tabii bunun için vekalet vermeniz gerekmektedir. Ayrıca taşıt kredisi ile araç almayı düşünüyorsanız da bankaya müracaat etmelisiniz.

İkinci El Aracın Noter Satışı Nasıl Yapılır?

Aslında araç satış işlemlerinde toplanması gereken tüm belgeler, satıcı tarafından halledilmektedir. Eğer tüzel kişi için aracı satın alacaksanız vergi numarası ve imza sirküleri gibi belgeleri yanınıza almanız gerekir. Noter işlemi sırasında satış sözleşmesi hazırlanırken yanınızda getirdiğiniz belgeler kontrol edilir ve size bir takım sorular sorulur. Aracın satışına dair herhangi bir engel bulunmuyorsa noter görevlileri satış sözleşmesini takdim eder. Okuduktan sonra belgeyi imzalamanız yeterlidir. Eğer sizin adınıza bir başkası noter işlemlerini gerçekleştirecekse de o kişiye vekaletname vermeniz şarttır.

Araç Alırken Ödeme Nasıl Yapılabilir?

Genellikle ödeme işlemi, noter işleminden önce başlamaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise ödemeyi blokeli çek ya da anlaşmalı banka ödemesi şeklinde yapmaktır. Bu yöntemlerde satıcı, parayı alabilmek için satış belgesini götürmelidir.

Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder?

Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL’yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.

Kasko ve Trafik Sigortası Yaptırın

Sigorta şirketleri tarafından sağlanan Kasko ve Trafik Sigortası ile aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Popüler Makaleler